Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس ـ گروه فرهنگ عمومی: در آستانه تعیین رئیس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دریافت نظرات کارشناسان درباره نقش این سازمان در منظومه روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران و جایگاه آن در عرصه دیپلماسی فرهنگی کشور می‌تواند برای مدیران آینده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی راهگشا باشد.

به همین منظور در گفت‌وگو با میثم فراهانی رایزن فرهنگی سفارت کشورمان در تونس که بیش از ۱۵ سال سابقه فعالیت در سطوح مختلف روابط فرهنگی بین‌الملل را در کارنامه دارد، به رویکردهای جدید سازمان و الزامات تحول‌گرایی در آن پرداخته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قائم مقامی بنیاد بین‌المللی قرآن، معاونت اداره‌کل حوزه ریاست و مدیریت عملکرد و معاونت اداره‌کل همکاری‌های علمی و دانشگاهی از جمله سوابق پیشین فراهانی است. مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانیم:

سیاست فرهنگی دولت‌های مختلف بر برنامه‌‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اثرگذار است

با توجه به رویکردهای دولت جدید، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در عرصه دیپلماسی فرهنگی چه نقشی می‌تواند ایفا کند؟

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی مهم‌ترین نهاد فرهنگی متولی دیپلماسی فرهنگی و عمومی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور است که بر اساس اساسنامه آن دارای اهداف معین و مشخصی همچون احیاء و گسترش تفکر و معارف اسلامی در جهان به منظور بیداری مسلمانان و ابلاغ پیام اسلام راستین به جهانیان، آگاهی جهانیان نسبت به مبانی و اهداف و مواضع انقلاب اسلامی و تبیین جایگاه آن برای مردم جهان، گسترش مناسبات فرهنگی با ملل و اقوام مختلف به خصوص مسلمانان و مستضعفان جهان، تقویت و تنظیم مناسبات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با سایر کشور‌های سازمان‌های فرهنگی، عرضه صحیح فرهنگ و تمدن ایران و ویژگی‌های فرهنگی، جغرافیائی و تاریخی آن، فراهم آمدن زمینه‌های وحدت میان مسلمانان و تشکیل جبهه واحد بر اساس اصول مسلم اسلامی، مقابله فکری با فرهنگ ضد دینی، ضد اسلامی و ضد انقلابی و آگاه کردن مسلمانان نسبت به توطئه‌های تفرقه انگیز دشمنان و دفاع از حقوق مسلمانان، رشد و ارتقا و اصلاح وضع فرهنگی، تبلیغی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مسلمانان به ویژه پیروان اهل البیت علیهم السلام در جهان است. در طول دوره‌های مختلف مدیریتی سعی شده است با روش‌ها و برنامه‌ریزی‌های متنوع، گام‌های موثری برای تحقق اهداف مذکور برداشته شود و البته سیاست‌های فرهنگی دولت‌های مختلف نیز بر نوع برنامه‌ریزی در سازمان تاثیرگذار بوده است.

در دولت جدید با توجه به رویکردهای تدوین شده در آن، طبعا سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز متاثر و تابع سیاست‌های کلان دولت در عرصه فرهنگی خواهد بود و با توجه به نوع فعالیت‌های آن در خارج از کشور، برنامه‌ریزی‌های جدیدی را در عرصه دیپلماسی فرهنگی در راستای تحقق اسلام ناب محمدی(ص) و گفتمان انقلاب اسلامی مبتنی بر اصول و ارزش‌های اصیل انقلابی در دستور کار خواهد داشت. بنابراین، این سازمان در تحقق دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اولا دارای نقشی کلیدی، موثر و اساسی است و ثانیا با برنامه‌ریزی‌های اصولی و توجه به نیازهای فرهنگی عرصه بین‌الملل گام‌های موثری را در این مجال خواهد برداشت.

گام دوم انقلاب را باید جوانان بردارند/ جوانگرایی منجر به گردش نخبگانی می‌شود

یکی از تاکیدات رئیس‌جمهور، جوانگرایی در عرصه مدیریتی است. در آستانه تعیین رئیس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، جوانگرایی در این سازمان چه پیامدهای مثبتی خواهد داشت؟

موضوع جوانگرایی و توجه به جوانان از مسائلی است که همواره مورد توجه و تاکید بوده است و این مهم از ابتدای انقلاب اسلامی ایران تاکنون از اهمیت به سزایی برخوردار بوده است. با نگاهی دقیق به تحولات کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به روشنی نقش جوانان و تاثیر آنان در وقایع مهمی همچون دفاع مقدس، دوران بازسازی، حضور در مدیریت‌های مختلف و ... به وضوح قابل دریافت است و در آغاز دهه پنجم انقلاب نیز مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) با صدور بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان نقشه راه آغاز دهه پنجم انقلاب که منجر به تمدن نوین اسلامی خواهد شد، به نقش جوانان و اهمیت توجه به آنان در اجرای بیانیه گام دوم تاکید دارند. چراکه گام دوم انقلاب را باید جوانان بردارند. آنانی که دارای انگیزه، فکر و اندیشه نو، خلاقیت، توانمندی و ایمان سرشار به آرمان‌های امام و رهبری و انقلاب اسلامی هستند و می‌توانند همراه با انقلابی‌گری و عقلانیت به عنوان دو بال تحقق تحولات اساسی جهت رسیدن به آرمان‌های والای انقلاب اسلامی حرکت کنند. لذا جوانگرایی در نهایت منجر به گردش نخبگانی خواهد شد و اعتماد به آنان و ظرفیت فراوانشان، انقلاب اسلامی را در مسیر تحقق اهداف والای آن یاری خواهد کرد.

جوانگرایی، برنامه‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات را متحول و مؤثر می‌کند

توجه به موضوع جوانان و جوانگرایی و بهره‌مندی از توان و ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه آنان در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز به عنوان سازمانی حاکمیتی در عرصه کلان مدیریتی کشور که دارای نقش و وظایف مهمی در عرصه بین‌المللی است، از اهمیت به سزایی برخوردار است. چراکه این سازمان دارای نیروهای جوان به مفهوم افراد با انگیزه، توانمند، دارای روحیه ابتکار و مترصد خلق فرصت‌های جدید و متخصصی است که می‌توانند در راستای سیاست دولت مبنی بر بهره‌مندی از جوانان در عرصه‌های مختلف، نقشی اساسی و ماندگار در تحول سازمانی، تحقق اهداف کلان آن در معرفی و شناساندن تمدن اسلامی – ایرانی، صیانت از میراث مشترک فرهنگی، ارتباط با ایرانیان خارج از کشور، حضور در عرصه‌های مختلف فرهنگی بین‌المللی و به صورت کلی اجرای برنامه‌های مصوب در داخل و خارج از کشور باشند و این سیاست می‌تواند در تزریق امید و انگیزه دوچندان در بدنه سازمان و در بین نیروهای جوان متخصص که دارای تجارب ذی قیمتی در حوزه‌های مختلف فرهنگی بین‌المللی هستند موثر و ماندگار باشد.

لزوم تحقق تمدن نوین اسلامی/ اصلی‌ترین برنامه رئیس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

اولویت‌های کاری رئیس جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از نظر شما چه باید باشد؟

همانگونه که بیان شد، برنامه‌ریزی‌های سازمان در عرصه بین‌الملل در راستای تحقق اهداف کلان سازمان مندرج در اساسنامه سازمان است که جهت تحقق این اهداف همواره در دوره‌های مختلف استراتژی و نقشه راه معینی مبتنی بر مقتضیات زمان، نیازهای فرهنگی بین‌المللی، امکانات و ... تدوین شده است.

در دوره جدید نیز به نظر می‌رسد اولویت کلان، اجرای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی است. چراکه بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان نقشه راه دهه پنجم انقلاب و پس از آن دارای نکات مهمی در عرصه‌های فرهنگی و تحقق آرمان‌های نقلاب اسلامی است. از سوی دیگر فعال کردن و بهره‌مندی از ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه سازمان، تقویت هم افزایی با نهادهای فعال فرهنگی در عرصه بین‌الملل، جذب مشارکت نخبگانی، بهره‌مندی از توانمندی نیروهای جوان و انقلابی سازمان، بازخوانی وظایف و کارکرد اتاق فکر سازمان در راستای بهره مندی از تجارب نیروهای ارزشمند سازمانی و بیرون سازمانی، آسیب شناسی برنامه‌های فرهنگی و احصا نقاط قوت و ضعف برنامه‌های اجرا شده از مهمترین اولویت‌های کاری رئیس جدید سازمان می‌تواند باشد.

اما دو اولویت بسیار مهم برای تحقق اهداف سازمان در خارج از کشور و اجرای بهتر برنامه‌ها و نیز حفظ جایگاه مهم و اثر گذار سازمان باید مورد توجه قرار گیرد. چراکه سازمان نهادی است که هم می‌تواند در مسیر بازسازی انقلابی حرکت کند و هم می‌تواند به بازسازی انقلابی دیگر نهادهای فرهنگی کشور یاری رساند. بنابراین، یکی از مهمترین اولویت‌ها، توجه به تقویت نیروی انسانی موجود و جذب نیروهای جوان، تحصیلکرده، زبان‌دان و دارای فکر و اندیشه فرهنگی با اخذ مجوزهای لازم از سازمان امور استخدامی کشور است. دیگر اولویت مهم، اصلاح بودجه سازمان به شمار می‌رود. چراکه همواره در دوره‌های مختلف مدیریتی، بودجه سازمان متاثر از مشکلات مالی و بودجه‌ای کشور بوده است که طبیعتا تاثیرات نامناسبی بر روند برنامه‌ریزی، مدیریت نمایندگی‌های فرهنگی خارج از کشور و تصمیم‌گیری‌های دقیق برای آینده داشته است. بر همین اساس، تلاش برای تقویت بودجه سازمان برای حضوری فعال، اثرگذار و ماندگار در عرصه‌های فرهنگی بین‌المللی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

ابزارهای تحول در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

تحول‌گرایی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی چگونه محقق خواهد شد و ابزارهای مورد نیاز این تحول چه چیزهایی است؟

تحول‌گرایی طبیعتا به مفهوم نادیده گرفتن داشته‌ها و توانمندی‌های موجود نیست، بلکه به عنوان اقدامی موثر برای بهره مندی صحیح از داشته‌های موجود، برنامه‌مند و نظام‌مند کردن امکانات و نیروی انسانی و در نهایت تغییر و اصلاح برخی از روش‌ها و برنامه‌های اجرا شده در گذشته است. از این رو هرگونه تحول باید همراه با مطالعه، درک وضعیت موجود، شناخت مقتضیات و شرایط فرهنگی بین‌المللی مبتنی بر استراتژی جدید در راستای نیل به اهداف سازمان باشد. این سازمان که از سال ۱۳۷۴ تأسیس شده است، دارای گنجینه‌ای گران‌سنگ از تجربیات فکری، میدانی، انسانی و برنامه‌ای است که برای هرگونه تحول، شاخت دقیق از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود و بهره‌مندی از دیدگاه‌های نخبگانی ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. که برای تحقق آن می‌توان از ابزاری‌های متنوع و مختلفی همچون: بهره‌مندی از اتاق فکر فعال، شناخت واقعیت‌های فرهنگی بین‌المللی، ذائقه‌شناسی مخاطبان خارج از کشور، بهره‌مندی از نیروهای جوان، خلاق، انقلابی و تحول خواه، فعال‌سازی بیش از پیش ظرفیت‌های رایزنی‌های فرهنگی در خارج از کشور، برنامه‌ریزی دقیق و واقع‌بینانه و نظارت بر حسن اجرای آن‌ها و در نهایت حفظ کرامت انسانی بهره برد.

رهبر معظم انقلاب در جمع اعضای هیات دولت به بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور اشاره فرمودند. نسبت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با این بازسازی چگونه است؟

موضوع فرهنگ و ضرورت تقویت نگاه انقلابی در عرصه‌های مختلف، خصوصا فرهنگی همواره مورد توجه مقام معظم رهبری بوده است و این مهم را همواره در بیانات خویش مورد تاکید و توصیه قرار داده‌اند.بر همین اساس، این امر به عنوان امری واجب و ضروری برای متولیان فرهنگی کشور در سطوح و عرصه‌های مختلف به شمار می‌رود. بازسازی انقلابی نیز در راستای شناساندن چهره حقیقی انقلاب اسلامی در داخل و خارج از کشور و بهره‌مندی و نظام‌مند کردن امکانات، توانمندی‌ها و ظرفیت‌ها از ضروریت‌های اجتناب ناپذیر سیاست‌گذران و کارگزاران فرهنگی کشور به شمار می‌رود که طبعا سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز از این مهم مستثنی نیست. مواردی همچون توجه به تبیین گام دوم انقلاب اسلامی برای جامعه هدف خارج از کشور، نگاه تحول گرایانه به فعالیت‌های فرهنگی خارج از کشور مبتنی بر امکانات، ظرفیت‌ها و ویژگی‌های خاص منطقه‌ای کشورها، بازسازی نیروی انسانی و چابک‌سازی نیروهای موجود در سازمان و بهره مندی از توان و اندیشه آنان و نیز جذب نیروهای جدید متخصص، تبیین نقشه راه کشورها برای بهره مندی هرچه بهتر از ظرفیت‌ها، شناخت موانع حقیقی فعالیت‌ها و تقویت عرصه‌های فعال موجود، تقویت بهره‌مندی از ظرفیت‌های فرهنگی در انتقال پیام انقلاب اسلامی و نیز معرفی دستاوردهای چهل ساله انقلاب اسلامی و .... از مهمترین آن‌ها به شمار می‌رود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بیانیه گام دوم انقلاب رایزن فرهنگی ایران در تونس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی جمهوری اسلامی ایران فرهنگی بین المللی فرهنگی بین الملل دیپلماسی فرهنگی بازسازی انقلابی برنامه ریزی خارج از کشور عرصه های مختلف عرصه بین الملل گام دوم انقلاب بیانیه گام دوم شمار می رود انقلاب اسلامی بهره مندی نیروهای جوان فرهنگی کشور ظرفیت ها تحقق اهداف برنامه ها نقشه راه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۹۱۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،  ماموستا مامد کلشی‌نژاد امروز در آیین عبادی سیاسی نماز جمعه اهل سنت ارومیه، نمازگزاران را به رعایت تقوای الهی دعوت کرد و با اشاره به اینکه در هفته‌ای که گذشت شاهد اتفاقات سرنوشت‌سازی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بود‌ه‌ایم اظهار داشت: این اتفاقات، تغییر و تحول عجیب و عظیمی در ساختار نظامی و امنیتی و مسائل فرهنگی کشور به وجود آورد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی(ره) در سال 59 تصریح کرد: این نیروی مردمی از متن و بطن جامعه و فرزندان جان برکف کشور بوده که برای رسیدن به اهداف والای کشور وارد میدان شدند و به منظور دفاع از میهن خود در برابر یکی از شقی‌ترین و بی‌رحم‌ترین حکام کشورهای عربی مثل «صدام»، جان خود را بر کف دست گذاشته و وارد جبهه‌ها شدند.

امام جمعه اهل‌سنت ارومیه بیان کرد: امام خمینی(ره) در آن زمان با تیزبینی خویش تشخیص درستی داده و دستور تأسیس سپاه پاسداران انقلب اسلامی را داد چون مردم در آن زمان باید از میهن و ارزش‌ها و همچنین منابع و ایمان و شرف و ناموس خود دفاع می‌کردند پس بنابراین سپاه پاسداران متولد شد.

وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، باید نیروی مردمی و مخلص برای کمک به نیروهای مسلح تشکیل می‌شد بنابراین تأسیس سپاه لازم و ضروری بود و این در حالی بود که در آن زمان، کشورمان در یک محرومیت بسیاری به سر می‌برد و حتی هیچ سلاحی برای دفاع از خود در برابر دشمن نداشت و با دستان خالی در برابر چندین کشور ایستاد که برای از بین بردن انقلاب نوپای اسلامی نقشه کشیده بودند.

ماموستا کلشی‌نژاد ادامه داد: اما اخیرا حرکت اقتدارآمیز موشکی ایران در برابر رژیم صهیونیستی نشان از صلابت و هیمنه جمهوری اسلامی دارد که آن را به رخ جهانیان کشید تا جایی که با تمام توان و قدرت بالای نظامی نشان داد می‌تواند در برابر تمامی ایادی استکبار جهانی بایستد.

وی در ادامه با اشاره به سالروز اعلام انقلاب فرهنگی اظهار داشت: یکی از مسائل مهمی که برای رشد و توسعه و پیشرفت کشور لازم است، پاکسازی موضوعات فرهنگی بوده و با توجه به اینکه در آن زمان در دانشگاه‌های کشور یک جریان سکولاری و بی‌دینی توسط جریان‌های خاصی که در بلوک شرق و غرب فعالیت می‌کردند، وجود داشت، همه آنها بسان دو لبه شمشیر بودند که بر پیکر اسلام فرود آمده و یکی اسلام را افیون جامعه می‌دانست و دیگری انسان را به عنوان یک عقب‌مانده تلقی می‌کرد بنابراین انقلاب فرهنگی با هدف پاکسازی استادان و دانشجویانی که از دید نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران غرب‌زده به شمار رفتند، نامگذاری شد.

امام جمعه اهل سنت ارومیه گفت: هدف انقلاب فرهنگی، اسلامی‌سازی دانشگاه‌های پیشرفته و از بین بردن فاصله دو آموزش حوزوی و دانشگاهی بود که با پیروزی انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی برای اینکه بتواند آن پاکسازی را به وجود آورد و نزدیکی و قرابت بین وحدت حوزه و دانشگاه را تشکیل دهد، اعلام شد و خوشبختانه در دانشگاه شکل گرفت؛ بنابراین باید روحانیان و اساتید دانشگاهی باید بیشتر به این موضوع بنگرند.

وی افزود: بی‌تردید نباید دانشگاه را تنها به عنوان جولانگاه مسائل سیاسی نگریسته بلکه برای پیشرفت و دین‌سازی و اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها باید با یک دید بالاتری بر این مسئله نگاه کرده و برنامه‌ریزی های لازم برای این مسئله انجام شود.

ماموستا کلشی‌نژاد تصریح کرد: با توجه به اینکه در جریان اغتشاشات سال گذشته برخی در دانشگاه‌ها شعارهای ضددینی سر دادند پس اساتید دانشگاه باید با آن دید اسلامی وسیعی که نسبت به مسائل دارند، دانشجویان را تربیت کنند تا این مسائل دینی و فرهنگی جامعه حفظ شود.

وی در ادامه با اشاره به روز معماری اظهار داشت: یکی از مسائلی که کشور را با آن اصالت خود به جامعه بین‌الملل معرفی می‌کند، معماری‌های آن کشور است و زمانی که معماری با آن سبک و سیاقی که فرهنگ و آداب و رسوم آن کشور، آن را می‌خواند، هماهنگ باشد دلیل بر تاریخی و سوابق دیرینه آن کشور است، پس لازم است آن معماری اسلامی که از صدر اسلام وارد کشور شده، حفظ شود چون بیانگر این است که مردم کشورمان همواره تمام آداب و رسوم و فرهنگ خود را بر مبنای یک فرهنگی پایه‌ریزی کرده‌اند که فرهنگ غنی بوده و نشات گرفته از دین مبین اسلام است پس این معماری باید نگهداری شود و کارشناسان معماری به جای توسعه و پیشرفت معماری غربی و وارداتی که معماری سنتی و دینی کشور را از بین می‌برد، با بصیرت به موضوع نگاه کنند.

امام جمعه اهل سنت ارومیه در ادامه با اشاره به سالروز شکست مفتضحانه آمریکا در صحرای طبس گفت: با وجود تلاش دشمنان که از اول انقلاب تاکنون با هزاران دسیسه و مکر و حیله وارد شده و به غیر از حملات موشکی، سعی کردند تا دانشمندان و نیروگاه‌های هسته‌ای را از بین ببرند اما روز به روز کشور، مورد غفران خداوند متعال قرار گرفته و باید خدا را شاکر بود که خداوند دشمن را با بلایای طبیعی از بین می‌برد.

دیگر خبرها

  • منطق زنان و خانواده انقلاب اسلامی در دنیا اجرا شود
  • رایزن فرهنگی پشت‌ِ میزنشین نمی‌خواهیم / سرانجام ساخت فیلم سینمایی درباره اقبال لاهوری
  • قرائت قرآن و حمایت از فلسطین در برنامه تلویزیونی تونس+فیلم
  • روش‌های قهری در ارتباطات فرهنگی جوابگو نیست
  • دعوت جهانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای حمایت از دانشجویان آمریکایی
  • دعوت جهانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به حمایت از دانشجویان آمریکایی
  • دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به حمایت از دانشجویان آمریکایی
  • حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از دانشجویان آمریکایی
  • تجلی اقتدار نظامی ایران در عملیات موشکی علیه رژیم صهیونیستی
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه