Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-29@00:51:51 GMT

تحولات تونس به کجا می‌انجامد؟

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۰۴۹۹۶

تحولات تونس به کجا می‌انجامد؟

به گزارش خبرگزاری فارس، سید نعمت الله قادری سفیر سابق ایران در سودان و تانزانیا طی یادداشتی نوشت:


سال ۲۰۱۱ آغاز انفجار و  فرو پاشی کاخ های پوشالی و عنکبوتی رژیم های مرتجع وابسته به غرب در کشورهای عربی و شمال آفریقا و غرب آسیا بود. این طوفان در کشور تونس با خودسوزی اعتراضی و متعاقب آن مرگ جوانی که پلیس مانع دست فروشی او شده بود آغاز گردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرگ این جوان تاثیر عمیقی بر افکار عمومی داخلی، منطقه ای و جهانی گذاشت و خشم و اعتراضات فرا گیر علیه رژیم حاکم را بدنبال داشت. تا جایی که رئیس جمهور بن علی و همسرش به سعودی فرار کرده و رژیم او سقوط کرد. تاثیر این جنبش اجتماعی به سرعت رژیم های مرتجع منطقه  و وابسته به غرب چون مصر ، لیبی، مراکش ، بحرین را یکی پس از دیگری مضطرب و متزلزل و در آستانه سقوط قرار  داد.
بطوریکه رژیم مبارک در مصر و رژیم قذافی در لیبی سقوط کردند و سایر رژیم های  منطقه نیز به سرکوب مردم اقدام نمودند. ولی روح انقلاب و تنفر مردم از آن حکام همچنان زنده و پویا بوده است.
اهمیت انقلاب مردم تونس به اندازه ای بود که به عنوان الگویی برای کشورهای عربی منطقه و شمال آفریقا تجلی پیدا کرده و رسانه های عربی آن را بهار عربی و رهبر معظم انقلاب آن حرکت را بیداری اسلامی توصیف کرده بودند. این در حالی است که  رسانه های منطقه ای و بین المللی و  اندیشکده های غربی سعی کردند آن آنقلاب را در منطقه بی رمق و بی اثر نمایند.
در چنین اوضاع و شرائطی ظرف روزهای گذشته مجددا کشور تونس شاهد التهابات و اعتراضات گسترده علیه ناکار امدی و سوء مدیریت دولت، بحران اقتصادی، کرونا و فساد دستگاه اداری و حاکمیتی خواستار برکناری حکمرانان کشورشان شدند. به دنبال این اعتراضات عمومی و موج ناامنی رییس‌جمهور تونس با حمایت ارتش و  نیروهای امنیتی نخست وزیر و رئیس پارلمان را برکنار و به انحلال دولت و تعلیق پارلمان به مدت سی روز مبادرت کرده است.  این اقدام وی با درگیری های مردمی و بازتاب در بین مقامات و احزاب داخلی و محافل منطقه ای و بین المللی مواجه شد. بطوریکه رئیس جمهور بعد از انقلاب تونس و رئیس پارلمان کنونی و احزاب، این اقدام وی را کودتا نامیدند و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر اولویت حفظ دموکراسی و ثبات در تونس تاکید کرد. با توجه به مراتب فوق  به نظر میرسد روند  تحولات در تونس ریشه در عوامل زیر داشته باشد.

۱- فقدان رهبری کاریزماتیک و یا حداقل رهبریت متحد و منسجم که بتواند کشور را بسوی وحدت و انسجام ملی هدایت و  مدیریت کند. اصولا تونس حتی پس از استقلال از استعمار فرانسه نتوانسته است حکومت ملی و یا اسلامی بنا کند. حکومت نظامی در پوشش جمهوری با اندیشه های ضد اسلامی و لاییک بر آن کشور حاکم شد و بورقیبه و بن علی نماد بارز حکمرانی این سیاست بوده اند. رئیس جمهور فعلی نیز مدعی است راه حل مشکلات و اصلاح ساختار این کشور، قانون اساسی سال ۱۹۵۷ زمان بور قیبه است که یک قانون ضد اسلامی است. امروزه ساختار حاکمیت این  کشور ا ئتلافی از اندیشه های لائیک ،غرب گرا، تکفیری، و غیره می باشد.
حاکم شدن اندیشه های پارادوکسیکال و متضاد بر این کشور خطر بزرگی برای انقلاب این کشور بحساب می آید.
۲- مداخله و نقش بازیگران منطقه ای و بین المللی جهت تقویت و گسترش نفوذ خود از طریق جریان های محلی وابسته که نقش بزرگی در افکار عمومی دارند قابل توجه است. موضع گیریهای کشورهایی چون ترکیه، قطر و مصر با استفاده از  رسانه های مصری، سعودی، و امارات و نیز فعال شدن رژیم صهیونیستی در منطقه قابل تامل است.

۳- ترس و نارضایتی ارتجاع منطقه، رژیم صهیونیستی و اروپا و غرب از تثبیت و الگو قرار گرفتن انقلاب مردمی و اسلامی تونس در سطح منطقه ای و بین المللی. زیرا کشور های شمال آفریقا بصورت عام بعلت مجاورت و هم مرز بودن با اروپا و از همه مهمتر واقع شدن این کشورها در کنار دریای مدیترانه و عبور ۶۵٪ انرژی از این منطقه به کشورهای صنعتی غرب و ژاپن از نظر اقتصادی و امنیتی حائز اهمیت است. هم چنین از نظر جغرافیای سیاسی حوزه امنیتی و حیاط خلوت اروپا بحساب می آید. بدین ترتیب هر تحولی در این منطقه تاثیر مستقیم بر اروپا خواهد گذاشت.
به طور خاص، تونس که ۹۸٪ از مردم آن مسلمان هستند از موقعیت سوق الجیشی و ژئوپلتیک ویژه ای بر خوردار است. این کشور از نظر اقتصادی دارای گاز طبیعی و معادن مهم استراتژیک می باشد . از همه مهمتر علاقه مردم به اسلام و حضور قدرتمند فرهنگ اسلامی بر مهاجرین کشور های اروپایی از جمله عواملی است که قدرت های غربی سخت از آن هراسناک هستند. در این رابطه و در روند اوضاع و تحول سیاسی امنیتی تونس، توسعه و حضور ناتو و افریکوم ( سازمان ارتش آمریکا در افریقا) با این کشور قابل توجه و ارزیابی می باشد.
به هر حال اوضاع در تونس بسیار پیچیده و مبهم است. باید دید آیا بازیگران منطقه ای و بین المللی و رژیم عبری، تونس را هم به سرنوشت کشورهای مصر و لیبی گرفتار خواهند کرد یا با مقاومت  مردمی مواجه خواهند شد؟ این موضوعی است که آینده آن را روشن خواهد کرد.

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تونس بحران اقتصادی مصر منطقه ای و بین المللی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۰۴۹۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست رهبران گروه‌های مقاومت فلسطین در پرتو تحولات پر شتاب میدانی و سیاسی

به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب، بنابر گزارش شبکه المیادین، جنبش حماس امروز (شنبه) اعلام کرد که نشست مهمی با حضور «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس، «جمیل مزهر» معاون دبیر کل جبهه مردمی برای آزادی فلسطین و «محمد الهندی» معاون دبیر کل جهاد اسلامی و تعدادی دیگر از رهبران این سه جنبش برگزار شد.

بنابر اعلام حماس، این نشست در پرتو تحولات پر شتاب میدانی و سیاسی نوار غزه برگزار شد و طی آن حاضرین پایداری مثال زدنی ملت فلسطین که اراده شکست‌ناپذیر خود با وجود نسل‌کُشی توسط رژیم صهیونیستی را به دنیا ثابت کرد، ستودند.

در این نشست همچنین تلاش‌های صورت گرفته برای برقراری آتش‌بس، عقب‌نشینی فوری و فراگیر نظامیان اشغالگر، آزادی اسرای قهرمان فلسطینی و نیز راهکارهای کاهش درد و رنج فلسطینیان و تقویت پایداری جبهه داخلی در برابر سلطه‌جویی‌های رژیم اشغالگر، بررسی شد.

رهبران جنبش‌های مذکور بر ضرورت توسعه اقدام ملی و میدانی برای ناکام گذاشتن طرح‌های رژیم اشغالگر و تحقق اهداف ملت فلسطین برای دستیابی به استقلال و بازگشت آوارگان فلسطینی تأکید کردند.

حاضران در این نشست همچنین عملیات‌های قهرمانانه گردان‌های مقاومت و یگان‌های آن در رهبری نبرد را ستودند و ضرورت ارتباطات ملی به منظور تقویت وحدت ملت فلسطین و بهره‌برداری از این پایداری را مورد بررسی قرار دادند.

رهبران جنبش‌های مذکور همچنین به فلسطینیان ساکن غزه، قدس، کرانه باختری، اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ و خارج از فلسطین درود فرستادند و علاوه بر آن اوضاع اسرای در بند زندان‌های رژیم اشغالگر را بررسی و بر خواسته ملت فلسطین برای انجام تبادل اسرای جدی و شرافتمندانه تأکید کردند.

به گفته حماس، حاضران در نشست مذکور به جبهه‌های مقاومت حامی فلسطین از لبنان گرفته تا یمن، سوریه، عراق و ایران درود فرستادند و توافق کردند که رایزنی‌ها با بقیه گروه‌های فلسطینی در داخل و خارج ادامه یابد.

«خلیل الحیه» معاون رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در غزه بامداد امروز (شنبه) گفته بود که پاسخ رسمی دشمن صهیونیستی را در خصوص پیشنهاد جدید برای مذاکرات دریافت کرده‌اند و پس از اتمام بررسی‌ها، حماس پاسخ آن را ارسال خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اسد خطاب به وزیر بحرینی: همبستگی کشورهای عربی به ثبات در منطقه می‌انجامد
  • نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • برگزاری نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • نشست رهبران گروه‌های مقاومت فلسطین در پرتو تحولات پر شتاب میدانی و سیاسی
  • تاکید ایران و گرجستان بر اهمیت تحکیم صلح و امنیت منطقه
  • قرائت قرآن و حمایت از فلسطین در برنامه تلویزیونی تونس+فیلم
  • عکس| تصاویری از کنسرت خواننده عصر جدید در کشورهای عربی/خوانندگی احسان یاسین در تونس
  • حمایت از اعتراضات دانشجویی علیه رژیم صهیونیستی
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان
  • دانشجویان و اساتید دانشگاه‌ها پیش‌آهنگ تحولات جهانی باشند