Web Analytics Made Easy - Statcounter

هفدهم سپتامبر، سالروز خودسوزی محمد البوعزیزی، جوان تونسی استکه حرکت وی سرآغازی برای سرنگونی دیکتاتور تونس و نیز حرکت‌های مردمی علیه حکومت‌های خودکامه در جهان عرب شد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، هفدهم سپتامبر 2011 بود که خودسوزی محمد البوعزیزی، جوان تونسی به شعله ور شدن آتش خشم و نفرت مردم تونس در سرتاسر این کشور و در نهایت به سرنگونی دیکتاتور تونس و در ادامه حرکت‌های مردمی علیه حکومت‌های خودکامه در جهان عرب منجر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

مردم تونس در 14 ژانویه 2011 رژیم دیکتاتوری زین‌العابدین بن‌علی را سرنگون کردند. این انقلاب تأثیر شگرفی در جهان عرب گذاشت به‌گونه‌ای که مردم مصر و لیبی علیه دیکتاتورهای کشورهای خود به‌پاخاستند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

هرچند برخی معتقدند ریشه اصلی قیام مردم تونس، اعتراض به نابرابری و شرایط نابسامان اقتصادی بود، اما شاید بتوان سنگ بنای اساسی خیزش مردم این کشور عربی واقع در شمال آفریقا را موضوع مبارزه با دیکتاتوری و استبداد دانست.

 فساد روزافزون و گسترش فاصله طبقاتی و افزایش حاشیه نشینی در کنار شهرها و منحصر شدن فعالیت های تجاری و بازرگانی به یک طبقه خاص از مردم یعنی نیروهای امنیتی و ارتش از دیگر عوامل شعله ور شدن آتش انقلاب یاس(ثوره الیاسمین) در تونس عنوان شده است و البته خودسوزی جوانی به نام  بوعزیزی جرقه اصلی را روشن کرد.

تحلیلگران بر این باورند که روند سیاسی تونس تحت تاثیر جریان های چپ گرا( مانند حزب سوسیالیست ترقی خواه، حزب ملی سوسیالیست)، کارگری(اتحادیه مشاغل)، اسلامی(جنبش النهضه الاسلامیه) و جوانان است.

چگونگی شکل گرفتن انقلاب مردمی تونس

خوسوزی یک جوان به نام محمد البوعزیزی در شهر سیدی بوزید شراره های اولیه انقلاب بزرگ مردم تونس را شعله ور کرد و سبب برگزاری تظاهرات خیابانی به مدت چندین هفته مختلف شد، تظاهراتی که در نهایت با فرار زین العابدین بن علی رئیس جمهور این کشور به عربستان سعودی و سرنگونی حکومت استبدادی وی پایان یافت.

البوعزیزی روز سه شنبه برابر با چهارم ژانویه 2011 در بیمارستان بن عروس بر اثر شدت جراحات وارده درگذشت، بیمارستانی که پس از مرگ وی به بیمارستان محمد البوعزیزی تغییر نام داد.

مرگ البوعزیزی منجر به شعله ور شدن شراره تظاهرات در 18 دسامبر 2010 میلادی و تظاهرات گسترده مردم تونس به نشانه مخالفت با بیکاری، نبود عدالت اجتماعی و گسترش فساد در داخل نظام حاکم بر این کشور شد، این تظاهرات که شهرهای مختلف تونس را فرا گرفت به سبب حملات نیروهای امنیتی، شمار زیادی کشته و زخمی در میان معترضان به جا گذاشت.

در چهاردهم ژانویه سال 2010 میلادی(24 دی ماه 1389)، هنگامی که ناآرامی ها و اعتراضات مردمی با کشته شدن ده ها نفر از تظاهرات کنندگان در حملات نیروهای امنیتی به اوج خود رسید، زین العابدین بن علی برای فرونشاندن اعتراضات، شماری از وزیران از جمله ویر کشور را برکنار کرد و وعده حل مشکلاتی را داد که تظاهرکنندگان خواستار حل آن شده بودند، بن علی حتی تعهد داد که نامزد انتخابات سال 2014 میلادی هم نشود، پس از سخنرانی بن علی برای کاستن موج خشم مردم، اقداماتی همچون کاهش قیمت برخی مواد غذایی از سوی بن علی انجام شد، اما دامنه اعتراضات به حدی گسترش یافت و  ساختمان های دولتی را هم فرا گرفت و مردم این اماکن را به محاصره خود درآوردند، اینجا بود که بن علی مجبور به کناره گیری از قدرت و فرار از کشور شد.

بن علی به صورت غافلگیرکننده تحت حمایت امنیتی رژیم قذافی در روز جمعه 14 ژانویه 2011 میلادی به عربستان گریخت.

با فرار بن علی، محمد الغنوشی نخست وزیر تونس به سبب به وجود آمدن خلاء در ریاست جمهوری، بر اساس فصل پنجاه و ششم قانون اساسی به صورت موقت وظایف ریاست جمهوری را برعهده گرفت و البته حالت فوق العاده و منع آمد و شد را هم اعلام کرد، اما یک روز پس از این اقدام، شورای قانون اساسی تصمیم گرفت به فصل پنجاه و هفت قانون اساسی و اعلان خالی بودن منصب ریاست جمهوری متوسل شود و بر این اساس در روز شنبه 15 ژانویه 2010 میلادی، فواد المبزغ رئیس پارلمان تونس، به صورت موقت وظایف ریاست جمهوری را تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام طی 45 تا 60 روز برعهده گرفت.

انقلاب مردم تونس، سبب شعله ور شدن آتش اعتراضات و انقلاب در کشورهای عربی  مصر و لیبی شد.

بن علی هرگز گمان نمی کرد، خوسازی البوعزیزی در نهایت ارکان رژیم پلیسی وی را متلاشی کند، البته این حادثه در حقیقت موتور محرکه ای برای انقلاب مردم تونس شد که از بیکاری، فساد و گرانی به تنگ آمده بودند و منتظر جرقه ای بودند تا اعتراضات خود را علیه رژیم فاسد و مستبد بن علی آغاز کنند و خوسوزی البوعزیزی دست فروش این فرصت بزرگ را برای آنها فراهم کرد.

مدتی از فرار بن علی به عربستان نگذشته بود که راشد الغنوشی پس از بیست سال تبعید در خارج به  همراه هفتاد نفر از مخالفان رژیم بن علی به تونس بازگشت، وی هنگام بازگشت از تصمیم برای تشکیل حزب موسوم به حزب اسلامی تونس خبر داد، تصمیمی که زمینه ساز حکومت اسلام گرایان بر این کشور واقع در شمال آفریقا شد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ریاست جمهوری انقلاب مردم شعله ور شدن مردم تونس بن علی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۷۱۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایستادگی امروز مردم غزه برآمده از ایثارگری‌های شهدای انقلاب اسلامی است

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر کشور گفت: شهدا قهرمانان تاریخ و الگوی ایستادگی هستند و پاسداری از آرمان شهدا امری مهم است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، حجت الاسلام عبدالحسین معزی با تاکید بر اهمیت جایگاه شهدا، آنان را قهرمانان تاریخ و الگوهای کم‌نظیر ایستادگی و مقاومت برشمرد و اظهار کرد: پاسداری از ارزش‌های اخلاقی و دینی و حفظ آرمان‌های بلند و تمدن‌ساز شهدا در ایران اسلامی ضروری است.

وی با تاکید بر اینکه انسان برای سعادتمندی در دنیا و آخرت نیازمند الگو است، افزود: پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار بهترین الگو برای حرکت انسان در مسیر ترقی و تعالی هستند.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر کشور با اشاره به الگوبرداری شهدای جنگ تحمیلی از سیره اهل بیت علیهم السلام اظهار کرد: شهدا قهرمانان تاریخ معاصر و الگوهای کم‌نظیر ایستادگی و مقاومت هستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه نیز اشاره کرد و گفت: ایستادگی امروز مردم غزه برآمده از ایثارگری‌های شهدای انقلاب اسلامی است.

حجت الاسلام معزی با اشاره به ایثارگری و پایمردی شهدا در هشت‌سال جنگ تحمیلی، گفت: شهدا در پاسداری از ارزش‌های اخلاقی و دینی مهم‌ترین سرمایه زندگی یعنی جان خود را خالصانه را در راه خدا هزینه کرده‌اند.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر کشور در ادامه به نقش پررنگ جوانان در پیروزی انقلاب اسلامی و هشت‌سال جنگ تحمیلی نیز اشاره کرد و افزود: جوانان ایران اسلامی با بهره‌گیری از نهضت عاشورا در برابر قدرت‌های جهانی ایستادند و از آرمان و ارزش‌های خود پاسداری کردند.

وی در پایان جایگاه شهدا را والا دانست و گفت: تکریم و تعظیم مقام شهدا و خانواده آنان، جانبازان و ایثارگران وظیفه‌ای همگانی بوده و ترویج فرهنگ ایثارگری در کشور لازم و ضروری است.

کد خبر 748558

دیگر خبرها

  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • شورا‌ها نتیجه انقلاب‌اسلامی برای خدمت به مردم هستند
  • برگزاری برنامه های تبیینی اندیشه شهید مطهری در هفته معلم
  • ایستادگی امروز مردم غزه برآمده از ایثارگری‌های شهدای انقلاب اسلامی است
  • طلایی‌نیک:«وعده صادق» بسیاری از معادلات را تغییر داد
  • قرائت قرآن و حمایت از فلسطین در برنامه تلویزیونی تونس+فیلم
  • اراده ملت ایران بود که عملیات «وعده صادق» را رقم زد
  • عکس| تصاویری از کنسرت خواننده عصر جدید در کشورهای عربی/خوانندگی احسان یاسین در تونس
  • ببینید | پوستر متحرک سروده‌ رهبر انقلاب در آستانه حمله سپاه به اسرائیل
  • برگزاری مراسم «آگاه زمان» برای سالگرد شهادت شهیدمطهری