Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@20:52:34 GMT

دستاوردها و ناکامی ها انقلاب تونس چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۵۹۰۲۳۶

دستاوردها و ناکامی ها انقلاب تونس چیست؟

الجزیره- ایرنا- در 24 دی 1389 انقلاب مردم تونس ضد نظام دیکتاتوری «زین العابدین بن علی » که بیش از 2دهه بر کرسی قدرت در این کشور تکیه زده بود، پیروز شد، اما اکنون با گذشت هفت سال از این رویداد، این سوال همچنان مطرح است که این انقلاب تا چه اندازه در تحقق اهداف خود موفق بوده است؟

به گزارش ایرنا، روز17 دسامبر سال 2010 (26 آذر 1389) «محمد البوعزیزی» جوان دستفروش تونسی در اعتراض به نوع برخورد مسئولان و نیروهای پلیس با وی در خصوص کسب روزی، خود را مقابل استانداری «سیدی بوزید » به آتش کشید و جان باخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از آن، مردم در اعتراض به نوع برخورد با این جوان و امثال وی و وضعیت بد اقتصادی خود ، تجمعاتی برگزار کردند که در نهایت با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد. کم کم دامنه این اعتراض ها و تظاهرات به شهرهای دیگر تونس کشیده شد و چهار هفته پس از خودسوزی البوعزیزی، تظاهرات بیشتر مناطق تونس را فرا گرفت و به حکومت 23 ساله بن علی پایان داد. بن علی به همراه همسرش به عربستان گریخت.
اکنون هفت سال از کنار گذاشتن بن علی می گذرد و طی این مدت تحولات زیادی در تونس روی داده است، اما این سوال همچنان به صورت جدی مطرح است، که این انقلاب تا چه اندازه ای در تحقق خواسته های مردم موفق و در چه مواردی هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.

انقلاب تونس دستاوردها و نتایج مثبت وخوبی در زمینه آزادی و دموکراسی به دنبال داشته است از جمله:

** تقویت دمکراسی
پیش از انقلاب سال 2011میلادی در تونس، رسیدن به قدرت از طریق انتخابات آزاد و شفاف امکان پذیر نبود هرچند پیش از انقلاب این کشور شاهد برگزاری انتخاباتی بود اما به نوعی نتیجه این انتخابات از قبل مشخص بود و در نتیجه می توان گفت یکی از مهم ترین دستاوردهای این انقلاب، این بود که مردم اکنون می توانند نمایندگان خود را به صورت دمکراتیک و رقابت آزاد انتخاب کنند.

** روزنامه های آزاد
پیش از انقلاب تونس، روزنامه های دولتی و خصوصی تحت نظارت شدید دولت بود و رسانه ها کمتر می توانستند حقایق را بدون هماهنگی با مقام های دولتی بیان کنند اما پس از انقلاب، رسانه های این کشور آزادتر و متنوع تر شدند و از نظر آزادی این روزنامه ها نیز باید گفت بر اساس رتبه بندی سازمان خبرنگاران بدون مرز، تونس رتبه نخست را در میان کشورهای عربی کسب کرده است.

** حق برگزاری راهپیمایی و تظاهرات
حق برگزاری راهپیمایی یکی از دستاوردهای انقلاب سال 2011 تونس است که شهروندان تونسی پس از این انقلاب ، به دست آوردند زیرا در زمان بن علی، برگزاری تظاهرات جز در چارچوب و موارد محدود، ممنوع بود اما طی هفت سال گذشته، تونس شاهد برگزاری تجمعات و تظاهرات زیادی بود که پلیس عموما به جای سرکوب آن، اقدام به حفظ امنیت نمود و حتی در برخی موارد تظاهرات کنندکان اقدام به اعمال خشونت آمیز می زنند.
تجمعات و راهپیمایی اخیر در تونس در اعتراض به افزایش قیمت برخی کالاها در این کشور که از دوشنبه گذشته آغاز شده است نیز از جمله نمونه های بارز داشتن حق راهپیمایی و اعتراض به سیاست های دولت است.

** آزادی حجاب برای زنان
حجاب زنان در دوران بورقیبه و بن علی بر اساس ماده 108قانون صادره در سال 1981، ممنوع بود اما پس از انقلاب تونس این قانون لغو شد و حجاب بخشی از آزادی های فردی برای زنان شد و به زنان حق داشتن حجاب بازگردانده شد.
این انقلاب با وجود دستاوردهای خوبی برای مردم تونس داشت، هنوز نتوانسته است بسیاری از مشکلات و دغدغه های فکری مردم را حل کند.
مردم تونس هنوز هم از برخی شرایط حاکم بر کشورشان ناراضی هستند و امید به حل مشکلات در این زمینه ها هستند:

**فقر و مشکل حرکت کند به سمت توسعه
شاید زمانی که «محمد البوعزیزی» در اعتراض به رفتار یک نیروی پلیس خود را در شهر «سیدی بوزید» به آتش کشید، تصور نمی کرد این اقدام او جرقه ای برای برکناری نظام بن علی و انقلاب در این کشور باشد، او در پی دفع ظلم از خود و در تلاش برای تامین روزی اش بود اما این اقدام او همانند جرقه ای در انبار باروت بود و پس از آن انقلابی اجتماعی در اعتراض به بیکاری و عدم توسعه برخی مناطق و بی توجهی به آن، به ویژه در مناطق دور از ساحل این کشور در جنوب و غرب بود و پس از آن این انقلاب بعد سیاسی هم به خود گرفت.
این روزها نیز مشاهده می کنیم مردم به دلایل اقتصادی و در اعتراض به افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی دست به اعتراض می زنند . این یعنی اینکه مشکل اقتصادی مردم همچنان حل نشده باقی مانده است.

**نرخ بالای بیکاری
یکی از مهم ترین چالش های پیش روی دولت تونس، افزایش بیکاری است زیرا بر اساس آمارهای موجود، میزان بیکاری در تونس در سال 2017میلادی 15.3درصد بوده است که این بیکاری در میان جوانان و همچنین ساکنان مناطق غربی و جنوبی تونس بیشتر است و یکی از مهم ترین چالش هایی است که 9دولت پس از انقلاب در این کشور هنوز نتوانسته است چاره ای اساسی برای این مشکل بیندیشد.

**بحران اقتصادی
تونس پس از انقلاب سعی کرد از بحران اقتصادی که در آن به سر می برد، خارج شود اما با روی دادن اتفاقاتی جدید در این کشور ، اوضاع از قبل هم بدتر شد. پس از انقلاب، تروریست ها، به گردشگران در این کشور حمله کردند که موجب فرار گردشگران از تونس شد و این در حالی بود که صنعت گردشگری سودآوری زیادی برای تونس داشت و شمار زیادی ازمردم این کشور در این بخش مشغول فعالیت بودند.
مقام های تونسی با تلاش برای ایجاد امنیت، سعی کردند گردشگران را بار دیگر قانع کنند که تونس امن است و برای گذراندن تعطیلات به این کشور سفر کنند .هر چند مقام های دولتی تلاش زیادی در این زمینه انجا م داده و موفقیت هایی نیز حاصل شده است اما گردشگری در این کشور هنوز به سود دهی زمان حکومت بن علی بازنگشته است.
علاوه بر این، تحصن ها و تجمع ها و اعتراض های پیاپی نیز در برخی بخش های اقتصادی این کشور مانند تولید فسفات و نفت تاثیر منفی برجا گذاشته است.

**گسترش فساد
یکی از مشکلاتی که تونس همانند بسیاری دیگر از کشورها از آن رنج می برد، فساد است. باید توجه داشت که یکی از انگیزه ها و دلایل مردم برای قیام ضد نظام بن علی، گسترش فساد در این کشور بود.
یوسف الشاهد نخست وزیر جوان تونس چند ماه پیش دولت خود را دولت مبارزه با فساد دانست و تاکید کرد با فساد در ابعاد و سطوح مختلف آن مبارزه می کند اما قطعا این راهی دراز و دشوار است.
«شوقی الطبیب» رئیس هیات مبارزه با فساد تونس پیش از این گفته بود 70درصد مشکلات تونس اگر با فساد مبارزه شود، حل می شود.

**مشکل امنیت
تونس تا پیش از انقلاب ضد نظام بن علی کشوری امن بود و کمتر عملیات تروریستی در این کشور اجرا شده بود اما پس از انقلاب، شماری از سیاستمداران و نیروهای امنیتی و نظامی و گردشگران خارجی مورد حمله تروریست ها قرار گرفتند.
از سوی دیگر شمار زیادی از تونسی ها به گروه های تروریستی در عراق و سوریه پیوستند که بسیاری از آن ها کشته شدند اما تونس باید خود را برای بازگشت باقیمانده ها که ممکن است باعث ایجاد ناامنی شوند، آماده کند.
به طور کلی می توان گفت که تونس با گذشت 7سال از انقلابش دستاوردها و جهش های قابل توجهی در خصوص آزادی های فردی و جمعی و تحقق مردم سالاری داشته است اما در بخش اقتصادی همچنان با مشکلات زیادی مواجه است که حل آن ، نیازمند تلاش بیشتر مسئولان و مردم این کشور است.
خاورم **2041**1049
گزارش: سید شاهپور حسینی /انتشار دهنده : مریم کاظمی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۹۰۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

به گزارش قدس خراسان، حجت الاسلام محرم مصوری در خطبه‌های امروز نماز جمعه بردسکن ضمن گرامی‌داشت نهم اردیبهشت ماه سالروز تشکیل شوراهای اسلامی ضمن تقدیر و تشکر از زحمات و تلاش‌های نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی از آن‌ها خواست به دور از هرگونه حب و بغض‌های سیاسی و منافع شخصی خود، خالصانه و صادقانه برای مردم کار کنند و در راستای عمران و آبادانی شهرها و روستاها اهتمام جدی داشته باشند.
وی ضمن اشاره به روز جهانی کار و کارگر افزود: کارگران رکن اصلی جهش تولید و رونق اقتصادی هستند که می‌طلبد متولیان امر این قشر زحمتکش جامعه را مورد توجه قرار دهند چرا که ستون اصلی تولید در کشور کارگران هستند و کار در نظام اسلامی عبادت است.
امام جمعه موقت بردسکن عنوان کرد: تولید زیربنای اقتصاد است و امروز موتور اقتصادی کشور دست کارگران است چرا که کارگران کشور تولید را به حرکت در می‌آورند و چرخ دنده‌های اصلی اقتصاد هستند.
وی به دیدار اخیر مقام معظم رهبری با کارگران اشاره کرد و افزود: جوانان در تولید کارآفرینی کنند و شعار سال با مشارکت مردم تحقق پیدا می‌کند.
حجت الاسلام مصوری ازصاحبان سرمایه در شهرستان بردسکن خواست ثروت خود را در مسیر تولید و اشتغال زایی در منطقه سرمایه‌گذاری کنند تا عمران و آبادانی و شکوفایی اقتصادی در منطقه ایجاد شود.
وی بیان کرد: انقلاب اسلامی یک انقلاب مردمی و بر پایه مردم است و مردم در همه عرصه‌ها نقش اول را دارند و این بیانگر این است که نظام متعلق به مردم است و مردم باید در حفظ و هراست از نظام‌ایستادگی کنند و به حول قوه الهی مردم‌ایستاده پای کار انقلاب هستند.
امام جمعه موقت بردسکن به دوازدهم اردیبهشت ماه سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و هفته بزرگداشت مقام معلم و روز عقیدتی سیاسی در سپاه اشاره کرد و افزود: شهید مطهری یک مکتب، یک گفتمان و یک جریان بود و خواص و نخبگان جبهه انقلاب باید این شهید را به عنوان یک الگو و اسوه خود قرار دهند.
وی از معلمان خواست آثار شهید مطهری را به جوانان و نوجوانان بیشتر معرفی کنند چرا که نقش معلمان در مسیر علم و انسانیت همانند نقش انبیا است.
وی به رقابت بیش از ۱۳۵۰ نفر از داوطلبین کنکور سراسری نوبت اول در این شهرستان اشاره کرد و افزود: ۶۰ درصد از شرکت‌کنندگان خانم و ۴۰ درصد آقا بودند که آزمون آن‌ها در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرستان بردسکن برگزار شد.
خبرنگار: علی نوری

دیگر خبرها

  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • شورا‌ها نتیجه انقلاب‌اسلامی برای خدمت به مردم هستند
  • ایستادگی امروز مردم غزه برآمده از ایثارگری‌های شهدای انقلاب اسلامی است
  • حضور و اراده مردم در سرنوشت کشور بزرگترین پدیده انقلاب اسلامی
  • طلایی‌نیک:«وعده صادق» بسیاری از معادلات را تغییر داد
  • قرائت قرآن و حمایت از فلسطین در برنامه تلویزیونی تونس+فیلم
  • اراده ملت ایران بود که عملیات «وعده صادق» را رقم زد
  • عکس| تصاویری از کنسرت خواننده عصر جدید در کشورهای عربی/خوانندگی احسان یاسین در تونس
  • ناکامی هندبالیست های قم از صعود به لیگ دسته اول کشور
  • شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند